Leren buiten de schoolmuren

Het is een traditie om niet enkel te leren achter de schoolbanken. Op vrijdag 27 september openden we deuren en trokken we met z’n allen naar een andere locatie om nieuwe vakgerelateerde zaken te ontdekken. Hier vindt u een overzicht van de vier uitstappen die dit jaar plaatsvonden.

 

De leerlingen uit het eerste jaar trokken naar twee verschillende plaatsen. Ze werden gesplitst in twee groepen. De ene groep begon de dag in Brugge om vervolgens naar Het Leen in Eeklo te rijden. De andere groep deed de omgekeerde beweging. Deze dag stond in het teken van de lessen natuurwetenschappen en geschiedenis. Het Leen was het ideale decor voor natuurwetenschappen. Daar planden we twee interessante activiteiten voor onze leerlingen. Tijdens de oriëntatietocht mochten de eerstejaars in kleine groepjes op stap gaan door het mooie natuurdomein waar ze op zoek dienden te gaan naar specifieke locaties. Voor de biotoopstudie mochten ze dan weer fijne opdrachten uitvoeren met behulp van verschillende meetinstrumenten. Iedereen genoot met volle teugen van de mooie en rustige natuur! In Brugge bezochten we een tentoonstelling van het oude Egypte. Onze leerkrachten geschiedenis vertelden daar met hun volle enthousiasme en passie over piramides, de overstroming van de Nijl, mummificatie en veel meer. Het werd een interactieve ontdekking die iedereen met veel verbazing en interesse beleefde.

 

De tweedejaars verplaatsten zich naar Zeebrugge. Ook zij kregen een boeiend programma voorgeschoteld. In het kader van de lessen aardrijkskunde mochten de leerlingen de verse zeelucht opsnuiven en een mooie rondvaart maken binnen de strekdam. Ook het bezoek aan de haveninstallaties zorgde voor een leerrijke ervaring. Hoewel zwemmen geen onderdeel was, werd iedereen toch behoorlijk nat door de regen. Deze dag viel echter figuurlijk niet in het water, want ondanks deze weersverschijnselen was het ook voor onze tweedejaars een fijne dag.

 

Onze derdes begonnen de dag met het openslaan van een zwarte bladzijde uit ons ‘mens-zijn’. Het bezoek aan het Fort van Breendonk, waar de gruwelijke verhalen van WOII gevoelig aanwezig zijn, zorgde voor open monden bij onze leerlingen. Het zijn dit soort activiteiten waarbij we stil dienen te staan bij de geschiedenis en ook beter dienen na te denken over onze toekomst. Om stil van te worden… In de namiddag trokken de derdes naar de stad van Margaretha van Oostenrijk. We hebben het dan uiteraard over Mechelen. Daar stond een heuse fotozoektocht op de planning! Aan de hand van foto’s en vraagjes bestudeerden de leerlingen de middeleeuwse gebouwen en kunststromingen. Het werd een boeiende, historische uitstap.

 

De vierdejaar ten slotte maakten een minder verre verplaatsing. Zij trokken immers naar Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Zij bezochten NTG en aanschouwden het meesterwerk: ‘Het Lam Gods’. Onze leerlingen brachten de dag door in groepjes en ontcijferden zelf hun route, voerden doe-opdrachten uit en vulden een passende vragenlijst in. Een mooie dag in de Arteveldestad!

 

Vrijdag 27 september 2019 werd een geslaagde dag vol interessante studiereizen waar we met z’n allen op een fijne manier naar kunnen terugblikken.

 

 

Terug naar overzicht