Familiequiz 2018

17art10.jpgHet gebeurt niet vaak dat een verslaggever in de ik-persoon mag schrijven. Meestal brengt hij/zij verslag uit over een gebeurtenis die los van hem/haar staat, zodat de tekst vanop enige afstand wordt weergegeven, alsof de betrokkene part noch deel heeft aan de feiten.
Dit verslag is enigszins anders tot stand gekomen, omdat ondergetekende alle gebeurtenissen lijfelijk heeft “ondergaan”. Een reportage vanuit de ik-persoon dus, waardoor meteen het antwoord gegeven wordt op quizvraag 11 van reeks 2.
Zoals steeds kwam de organiserende werkgroep ‘familiequiz’ enkele maanden vooraf samen om een draaiboek samen te stellen, met als voornaamste punten: welke vragen komen erin en welke verbanden kunnen we in een reeks inbouwen? Zo ontstond stilaan een werkbaar scenario om te gebruiken op vrijdag 23 februari.

Op die dag stond ik met mijn medepresentator Katrien klaar om de 27ste familiequiz te presenteren. Zoals altijd lazen we vragen voor, lieten we na elke ronde de antwoorden ophalen en deelden af en toe een tussenstand mee. Voor mij was dit wel de laatste keer, omdat ik me als 64-jarige laat inlijven in het leger der gepensioneerden op het einde van dit schooljaar. En dat zou voor een afscheidnemende quizmaster niet zonder gevolgen blijven…
Na de pauze startten we met reeks 7, en toen gebeurde er iets vreemds voor mij. De eerste afbeelding verscheen en ik bemerkte meteen dat er iets niet klopte. Ik keek naar mijn draaiboek en zag dat er een ander blad ingeschoven was. Wat nu? Een blik naar de technici (Wim en Jo) leverde niet veel op, want zij bleven stoïcijns kalm en keken de andere kant uit. Toen fluisterde mijn collega Katrien me toe: “Maak je geen zorgen, alles is geregeld.”
Zo, daar sta je dan, in een onverwachte situatie. Ik probeerde zo goed mogelijk de “nieuwe” vragen voor te lezen en merkte al gauw dat ik er netjes ingetuimeld was. Alle vragen gingen namelijk over mezelf! Uiteraard mocht ik dit niet laten zien aan de deelnemers, ik moest “professioneel” blijven… Toen alle teams hun oplossingen hadden afgegeven, vertelde Katrien hoe het verband in elkaar zat en hoe ze dus mijn naam moesten vinden. Een tiental ploegen is daarin geslaagd, tot mijn verwondering!
Eventjes later mocht ik van voorzitster Carine een geweldig leuk cadeau in ontvangst nemen: een fotokader met hierop afbeeldingen van mijzelf als presentator van de vorige quizafleveringen. Heel mooi! En wat een verrassing!
Maar the show must go on. De 50 ploegen waren niet gekomen voor een afscheidsshow, zij wilden quizzen. Het bleef een nek-aan-nekrace tussen de teams die vooraan stonden, maar na de tiende en laatste reeks mocht “Kleurenwist” (met enkele oud-leden van onze ouderraad) zich tot winnaar uitroepen. Proficiat! Op plaats 2 en 3 moest de schiftingsvraag uitsluitsel brengen, zodat “De Herrezen Glorie” nipt vóór “De Dummies” eindigde. We mochten toch wel vaststellen dat heel wat ploegen aan elkaar gewaagd waren en dat het verschil soms miniem te noemen was.
Wie de volledige uitslag nog eens wil bekijken, klikt op de volgende link:
http://archief.sint-teresiacollege.be/fq/FQ2018.pdf

Beste deelnemers, ik groet jullie allen nederig. Ik heb jullie verteld dat ik vlak vóór mijn eerste “verschijning” in 1992 kapot was van de zenuwen, maar dat dit fenomeen de laatste jaren niet meer voorkwam. Ik beschouwde de opeenvolgende edities en de voorbereidingen ervan niet langer als extra werk, maar als puur genieten…
Het ga jullie allen goed en blijf vooral komen! Er staan vast nog leuke edities op het programma…
Geert Defauw

 

Terug naar overzicht