Een Romeinse maaltijd

 

Tot de leerstof Latijn van het tweede jaar behoort het onderwerp RES COQUINARIA’  waarin je wellicht ‘kokkerellen’ in herkent.

 

Inderdaad, we hebben Romeins gedineerd! Wat is typisch Romeins, maar stond om begrijpelijke redenen niet op het menu: papegaaienhersens, vissenogen, baarmoeders en muizen! Wat kenden de Romeinen nog niet: tomaten en dus geen pizza!

 

Onze ‘CENA’ of aanligmaaltijd bestond uit: ‘oliva, panis, lactuca,  gallina, caro porcina, botulus, ova, caseus, balani, uva, uva sicca, fraga, nuces, cerasi, rubi, mellis placenta, aqua, fructuum sucus et sal’.

 

(Dit wil zeggen: olijven, brood, sla, kip, varkensvlees, worst, eieren, kaas, dadels, druiven, rozijnen, aardbeien, noten, kersen, frambozen, honingkoeken, water, fruitsap en zout.

 

Iedereen was in Romeinse outfit, lag aan om te eten en at met de vingers, want bestek werd enkel benut bij het uitscheppen.

 

DELECTARE CENA!

(Smakelijk!)

Terug naar overzicht